Napój owsiany – smaczna alternatywna dla mleka zwierzęcego

W sklepach spotykamy coraz więcej propozycji skierowanych do wegan i wegetarian. Osoby, które nie chcą lub nie mogą spożywać produktów odzwierzęcych mają do wyboru produkty zastępujące mleko, sery, a nawet parówki.

Mleko bez laktozy

Jednym z najbardziej popularnych artykułów dla wegan i wegetarian, dostępnym niemal w każdym sklepie, jest napój roślinny, nazywany także potocznie mlekiem roślinnym. Najczęściej pozyskiwany jest z soi, ryżu lub owsa. Każdy rodzaj posiada inne wartości odżywcze i różne zastosowania kuchenne. Napój owsiany jest bogaty w kwas foliowy, witaminy, błonnik, żelazo oraz wapń, którego obecność w mleku zwierzęcym jest najczęściej podawanym argumentem przemawiającym za koniecznością jego spożywania. Nie znajdziemy w nim laktozy, której wchłanianie przysparza wielu osobom przykrych dolegliwości. Należą do nich między innymi biegunki, wzdęcia, nudności oraz kolki. Przyczyny braku tolerancji dla tej substancji nie są do końca jasne. Przeważnie podaje się tutaj uwarunkowania genetyczne, lub zanik kosmków jelitowych.

Cechy i korzyści stosowania mleka owsianego

Napój jest dużo rzadszy od mleka krowiego, dlatego też raczej nie wykorzystuje się go do wypieków. Wyjątkiem mogą być jego połączenia z odpowiednim zagęstnikiem, takim jak mus kokosowy, które sprawdzą się na przykład w przygotowaniu jagielnika. Najczęściej łączy się je z płatkami śniadaniowymi, owocami i orzechami. Świetnie nadaje się do deserów, koktajli oraz kawy zbożowej.

Z korzyści zdrowotnych płynących z jego zastosowania warto wymienić następujące:

– posiada właściwości antybakteryjne,

– obniża cholesterol,

– zawiera antyoksydanty pomocne m.in. w zapobieganiu nowotworom,

– nie ma właściwości uczulających,

– wzmacnia odporność,

– poprawia perystaltykę jelit oraz trawienie, dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego,

– pomaga uzupełnić niedobory ważnych witamin, takich jak A, E oraz B,

– przyśpiesza leczenie anemii dzięki sporej zawartości żelaza,

Napój roślinny nie tylko dla jaroszy

Także wiele osób spożywających mięso oraz nie mających problemu z tolerancją laktozy, regularnie kupuje napoje roślinne. Dzieje się tak między innymi ze względu na ich walory smakowe. Posmak zbożowy lub orzechowy stanowi idealne towarzystwo dla niektórych dań i deserów. Napój owsiany z uwagi na niską zawartość tłuszczu i łatwość jego trawienia jest często lepszą propozycją na śniadanie niż nabiał. Wybierają go osoby, które dbają o szczupłą sylwetkę, a także o zdrowie. Wartości odżywcze takie jak wapń, występują tutaj w większych stężeniach niż w mleku zwierzęcym i są lepiej wchłaniane przez organizm.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *